Chvojnica - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Chvojnica, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavil v rokoch 1935 – 1936 podľa projektu architekta B. Pompla z Litoměřic staviteľ J. Tomaschek z Nitry. Moderný sieňový kostol s polkruhovým uzáverom presbytéria, bočnými kaplnkami pri čelnej stene lode, ktoré transeptálne rozširujú priestor a s čiastočne predstavanou vežou. Celý interiér má rovný strop. Kamenný, v exteriéri neomietnuý objekt. Pred vtiahnutou, málo predstavanou vežou je nízka arkádová predsieň v celej šírke stavby. [1]

Hlavný oltár je mramorový, moderný, uprostred kríž, podľa návrhu architekta B. Pompla. Krížová cesta je z roku 1915 s obrazmi Bleibnera. Obraz Ukrižovanie je z roku 1922 od O. Sametzovej. [2]

Stojí takmer v strede obce.