Číčov - Kalvínsky kostol
obec Číčov, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z roku 1784. Veža je z roku 1792. Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom, krytý rovným stropom. V mierne vystupujúcej veži je vstup s polkruhovým zakončením. Veža so zvukovými oknami, členená lizénovým rámom, je krytá plechovou baňou. [1]

V kostole sú dve drevené protestantské empory. Stôl Pána z červeného mramoru na okrúhlej nohe bol vyrobený v roku 1873 z milodarov tunajších kalvínskych veriacich. Ostatné vnútorné zariadenie je z 20. storočia. Na stene je osadená pamätná tabuľa z červeného mramoru kalvínskych obetí prvej svetovej vojny s 21 menami tunajších obyvateľov, ktorú v roku 1935 vyrobil známy komárňanský kamenár Viktor Komáromi. Na empore je harmónium, ktoré vyrobil v roku 1928 Gyula Guna so synom v Prešove. [2]

Vo veži sú zavesené tri zvony, stredný zvon z roku 1787 vyliaty zemanmi u Gáspára Mendela v Györi, veľký zvon vylial Richard Herold v Komotau (Chomutov) namiesto zvonu zhabaného na vojenské účely v prvej. svetovej vojne (odlievanie kanónov) z roku 1823, podobný je malý zvon bez nápisu. [3]