Čierny Brod-Heď - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Čierny Brod, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1753. Obnovená bola v roku 1824, kedy dostala klasicistickú úpravu. Je to menšia obdĺžniková stavba s rovným oltárnym uzáverom, v priečelí s trojhranným štítom a dvoma opornými piliermi. Interiér je krytý plytkou krížovou klenbou, na ktorej je neskorobaroková nástenná maľba s putti a anjelmi s atribútmi mučenia. Vstupný portál má erby umiestnené pod volútovou rímsou. [1] Fasády sú členené lizénovým orámovaním a polkruhovo zakončenými oknami so šambránami a klenákom.

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v kaplnke uvádza barokový hlavný oltár z prvej polovice 18. storočia s bohatou stĺpovou architektúrou a vo výklenku s drevenou plastikou Piety šaštínskeho typu, po stranách s plastikami sv. Jána a Márie Magdalény. [2]

Kaplnka je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 9/2. [3]

Stav kaplnky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v strede obecnej časti Heď. Nachádza sa v tesnom susedstve Kostola Narodenia Panny Márie.
Fotogaléria
Čierny Brod-Heď - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 5/2016Čierny Brod-Heď - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 5/2016Čierny Brod-Heď - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 5/2016Čierny Brod-Heď - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 5/2016