Skanzeny   späť
Cigeľ - Hornonitriansky banský skanzen
obec Cigeľ, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
Expozície
Expozícia má dobrodružný charakter v podobe sfárania do podzemia a prežitia autentických pocitov baníkov. Miestom sfárania je hnedouhoľná baňa Cigeľ, kde sa i v súčasnosti ťaží uhlie. Súčasťou prehliadky skanzenu je ukážka jedinečných povrchových priestorov, expozícia banských nástrojov a strojov využívaných v minulosti i súčasnosti. [1]

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2 312 metrov do hnedouhoľnej bane. Pokračuje pešou prehliadkou podzemnými banskými priestormi v minimálnej hĺbke 80 m pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. Pešia časť prehliadkovej trasy v bani má dĺžku 566 m jedným smerom. [2]

Prostredníctvom sprievodcov Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ – bývalých baníkov - za využitia statických a funkčných banských technických zariadení je návštevníkovi prezentovaný ľudský príbeh fárajúceho baníka. Príbeh sa odvíja od začiatku prehliadkovej trasy a prehliadka postupne vnáša návštevníka do deja. Prostredníctvom panelov s výkladom a audio-vizuálnej techniky ďalej podnecuje predstavivosť a vytvára v ňom rad nových emotívnych zážitkov. [3]

Cieľom prehliadkovej trasy je poskytnúť návštevníkovi zážitok z prežitia rovnakej cesty, akú denne zažívajú baníci pri svojej práci. Konečným cieľom prehliadky skanzenu je netradičným spôsobom oživiť banícke tradície na Hornej Nitre, zachovať banské priestory pre budúce generácie v podobe, v akej zostali bezprostredne po dobývaní, umožniť nahliadnuť turistom do útrob zeme a zároveň im ukázať extrémne podmienky, v ktorých baníci denne vykonávajú svoju prácu. Prehliadku bane možno považovať za určitú formu vzdelávania, rozšírenia obzoru, pohľadu na banícky stav a neposlednej miere aj za jednu z možností využitia voľného času v regióne. [4]

Hornonitriansky banský skanzen je sprístupnený verejnosti od 2. júla 2003. [5]

Prevádzkovateľ: Združenie na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry, n.o.
IČO: 37 923323
Sídlo spoločnosti: Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. v skratke HBP, a.s (časť BC)
972 05 Sebedražie
Riaditeľ spoločnosti: Ing. Michal Oršula
Telefónne číslo: +421 905 522 704
E-mail: banskyskanzen@hbp.sk
Prevádzka: Hornonitriansky banský skanzen - Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. v skratke HBP, a.s (časť BC)
Predmet činnosti: sprístupňovanie banských diel pre múzejné účely

TERMÍN PREHLIADOK utorok - nedeľa (pondelok voľný deň)