Čirč - Kaplnka Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Čirč, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Dôvodom postavenia kaplnky bolo množstvo pútnikov, ktorí prichádzali k prameňu. Pre nedostatok miesta pri samotnom prameni a neschodný terén, nemohli tu postaviť väčšiu kaplnku na slávenie bohoslužieb pre pútnikov, preto sa veriaci spoločne s kňazom rozhodli, že začnú na výhodnejšom mieste s výstavbou novej kaplnky, a to na lúke 600 m nižšie od prameňa. Kaplnka mala dĺžku 10,5 m a šírku 7,5 m. Z archívnych dokumentov sa nezachoval žiadny, ktorý by uvádzal dátum realizácie stavby kaplnky a jej dokončenia. Pravdepodobne to bolo v priebehu rokov 1898 - 1901. V roku 1925 bola dobudovaná ďalšia časť kaplnky (dnes je to jej stredná časť). Dnešnú podobu nadobudla kaplnka v roku 2000, keď bola dobudovaná predsieň (strieška), čím sa vytvoril bohoslužobný priestor na slávenie svätej Liturgie pre veriacich vonku. [1]
Stojí asi 2 km juhovýchodne od obce.