Demjata - barokový kaštieľ
Semseyov kaštieľ, Semseyovský kaštieľ
obec Demjata, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Ide o pôvodne renesančný kaštieľ z polovice 17. storočia, ktorý okolo roku 1736 barokovo prebudovali. Je to dvojpodlažná bloková budova. Fasádu má hladkú a členenú novšími obdĺžnikovými oknami, riešenými ako hladké výrezy v stene. Asymetricky osadený barokový vstup je v nike, lemovanej pilastrami s volútovými hlavicami a rímsou, ktorá má v strede mušľu. [1] Má vstupný portál s ušnicovou šambránou. V miestostiach sú renesančné klenby. Objekt bol pôvodne ohradený ochranným múrom a prístupný cez samostatne stojaci vchod s veľkou polkruhovou bránou a valene klenutým podchodom. [2]
Rekonštrukcia. Veľká obnova sa uskutočnila po roku 1979.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou. Kaštieľ mal park, ktorý je už zničený. V objekte sídli Obecný úrad a Materská škola.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Demjata - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012
Poznámky
[1] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku. Turistický lexikón. Bratislava: Šport, 1990. s. 68 - 69.