Detrík - Chrám sv. Michala archanjela
obec Detrík, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1808 – 1812. Opravený bol v roku 1924 a po roku 1945. Je to murovaná sakrálna stavba vybudovaná podľa úradného projektu stavebnej kancelárie z konca 18. storočia. Ide o jednolodie s polkruhovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Na západnom priečelí stojí masívna veža s barokovým zastrešením, zakončeným malou baňou s polygonálnou laternou. [1] Fasády sú hladké.

Pôvodné klasicistické vnútorné zariadenie zo začiatku 19. storočia obnovili v posledných rokoch 19. storočia a po roku 1924, respektíve čiastočne vymenili. Ostalo tabernákulum na hlavnom oltári, kamenná klasicistická krstiteľnica a trojramenný svietnik s obojstranným obrazom Najsvätejšej Trojice a Spasiteľa. [2]