Devičany - Evanjelický kostol
obec Devičany, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1776. Veža bola pristavaná v roku 1856 (1899?). Ide o sieňový priestor so štvorcovým oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou dvojpodlažnou vežou. Priestor je zaklenutý pruskými klenbami. Okolo bočných stien sú protestantské empory z roku 1857 na konzolách s novším kovovým zábradlím. Na severovýchodnej strane pred vstupom je štvorstĺpový klasicistický portikus s trojhranným štítom z prvej polovice 19. storočia. [1] Veža je zakončená zvonovitou strechou, ktorá dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu. Fasády sú členené lizénovým rámovaním, polkruhovo zakončenými oknami a opornými piliermi.

Neskoroklasicistický oltár portálového typu pochádza z roku 1857 s obrazom Ježiša od A. Reslera, po stranách sú sochy Árona a Mojžiča. Klasicistická murovaná kazateľnica je z roku 1857. [2]

Kostol je obohnaný múrom, na ktorom je kamenný barokovo-klasicistický epitaf z roku 1757 s nápisom a reliéfom anjelikov nesúcich ovenčený monogram s korunkou. [3]

Miestna legenda hovorí, že po postavení nového kostola sa katolícka cirkevná vrchnosť snažila veriacim stavbu odobrať. Miestna barónka Anna Mária Hellenbach, mala mečom rozťať kľúč, ktorým mal byť kostol odomknutý a zabraný. Pravdou je, že barónka intervenovala priamo u Márie Terézie a kostol ostal evanjelický. [4]

V roku 2017 objavili v kostole historickú pozlátenú patenu z roku 1778. [5]

Prvá zmienka o obci z roku 1075 pochádza z listiny benediktínskeho kláštora v dnešnom Hronskom Beňadiku. V polovici 15. storočia už stál na mieste terajšieho chrámu kresťanský kostol a v jeho okolí cintorín. [6]

Prvým evanjelickým kazateľom bol Tomáš Púchovský, ustanovený do zboru v roku 1595, čo je i rok založenia ev. a. v. cirkevného zboru. Obyvateľstvo vtedajšieho Horného a Dolného Prandorfa (Devičany) [7] sa venovalo baníctvu, potom po ukončení ťažby v 18. storočí vinohradníctvu a roľníctvu. Obec bola celistvo luteránska a ako svedčia najstaršie cirkevné záznamy už koncom 17. storočia slovakizovaná. Jednotu národnosti a vierovyznania si zbor udržal i počas osmanských nájazdov a protireformácie v priebehu 17. a 18. storočia. V 18. storočí zostal zbor jediný evanjelický v šírom okolí, luteráni do obce dochádzali na bohoslužby z oblasti od dnešnej Novej Bane až po Plavé Vozokany. V tom období sa zbor materiálne vzmáhal, o čom svedčí urbár i súpis pôdy, zriadenie vlastnej cirkevnej školy a postavenie nového kostola a fary, keďže staré drevené budovy už doslúžili. [8]

V múre okolo kostole je vsadený náhrobný kameň v nemeckom jazyku Alžbete Márii Ludoritz – mladej grófke zo Sankt Peterburgu, ktorú z vďačnosti tunajšiemu zboru dal vsadiť jej manžel. Pohreb vykonal prandorfský farár po tom, čo grófku odmietli pochovať v Čajkove, kde umrela po ťažkom pôrode na Vianoce 1757. [9]

20. storočie sa nieslo v znamení katastrof 1. a 2. svetovej vojny. Najmä tá prvá si v našom zbore vyžiadala množstvo mladých životov. Na počesť padlým bola pred kostolom postavená vápencová socha anjela, ktorý drží v náručí padlého vojaka. Na podstavci je žulový menoslov padlých. Počas 2. svetovej vojny tu stál dlhé tri mesiace front. Vtedajší farár Ladislav Adamčík ukrýval ruských i amerických vojakov ako i židovské rodiny, za čo mu americký prezident Eisenhower udelil pamätnú medailu. [10]

Podľa posledných zistení a predpokladov časť starej gotickej sakrálnej stavby tvorí súčasť hmoty barokovo-klasicistického kostola.

Kostol nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí v centrálnej časti obce.
Pri upratovaní na farskej povale našli medzi starými novinami zabalenú zoxidovanú patenu s datovaním 1778 v pôvodnom koženom obale zvanom „bursa. Po odbornom vyčistení talianskym reštaurátorom liturgických potrieb sa ukázalo i venovanie – Hunc Patenam ad Sacros Ecclesia Prandorfensis Evangelica usus Matthias Szlávik obtulit Anno 1778 25. Jan. (Túto patenu svätej evanjelickej cirkvi prandorfskej venuje Matiáš Szlávik). Zvláštnosťou liturgickej nádoby je to, že bola vyrobená dva roky pred Tolerančným patentom a dva roky po udalosti s názvom „Preťatý kľúč“ z roku 1776, keď grófka Hellenbachová s mečom v ruke zabránila odobratiu devičianskeho kostola protireformačnej procesii. Skutočnou raritou je šľachtický erb rodiny Szlávik, vyrytý na patene – najstarší historický artefakt, spájajúci sa s obcou Devičany. ĽACHKÍ, Anna a Ján: V Devičanoch objavili vzácnu patenu. 9. novembra 2017, www.ecav.sk/archiv/archiv-2017/v-devicanoch-objavili-vzacnu-patenu (4.7.2023)
[7] Pravdepodobne v roku 1550 dostala obec názov Prandorf. Neskôr bola obec rozdelená na Horný a Dolný Prandorf. Toto pomenovanie obce bolo v platnosti až do roku 1948, kedy na základe bývalého Povereníctva vnútra v Bratislave dochádza k premenovaniu obce na Dolné a Horné Devičany a od roku 1951 sú obce zlúčené v jednu obec Devičany. https://devicany.sk/historia/ (4.7.2023)
[8] Keď sa katolícka cirkevná vrchnosť dozvedela o dokončení nového evanjelického kostola v Prandorfe rozhodla sa ho odobrať ako inde. Od dnešnej Novej Dedina sa v 3. júnovú nedeľu roku 1776 vydala smerom k Prandorfu cez chotár Berjanky procesia na čele s pátrom, ktorá mala kostol odobrať. Keď sa to ľudia dozvedeli zalarmovali farára a richtára, ktorí vyslali posla k sveteskej patrónke zboru barónke Anne Márii Hellenbach, ktorá sídlila na kaštieli na Svätokrížskej pustatine. Barónka, ktorej pamätná tabuľa z roku 1930 ako i reprodukcia portrétu inštalovaná v roku 2006 sa nachádzajú v kostole, pochádzala zo starého a vplyvného evanjelického rodu Jánokyovcov-Hellenbachovcov. Ako vraví povesť z pera farára Holéczyho, „pricválala na spenenom koni, za pásom mala pištoľ i dva meče a kým sa nábožný ľud utešoval spevom duchovných piesní pred chrámom, mocným šmahom rozťala pátrovi v rukách kľúč, ktorým chcel kostol odomknúť a potom zabrať…“ Neskôr barónka osobnou intervenciou u Márie Terézie vo Viedni vymohla zachovanie chrámu a zboru ako evanjelického. https://devicany.sk/cirkevny-zbor/ (4.7.2023)