Devín (Bratislava) - Brána Slobody
História a stavebný vývoj
Na pamiatku štyroch stoviek mužov a žien usmrtených na hraniciach ČSSR pri pokuse o útek za "Železnú oponu" v rokoch 1945 – 1989, ako aj násilne vyhnaných zo svojej vlasti Ústav pamäti národa a Konfederácia politických väzňov Slovenska iniciovali postavenie pamätníka Brána Slobody pod hradom Devín, na sútoku riek Moravy a Dunaja. Pamätník slávnostne odhalili 17. novembra 2005 v Deň boja za slobodu a demokraciu. Dielo autora Petra Meszároša znázorňuje rozstrieľanú bránu, vnútri ktorej je vyhnutá kovová mreža. [1]
Stav pamätníka je dobrý.
Stojí pod hradom Devín.
Fotogaléria
Devín (Bratislava) - Brána Slobody foto © Hana Farkašová 6/2013Devín (Bratislava) - Brána Slobody foto © Hana Farkašová 6/2013Devín (Bratislava) - Brána Slobody foto © Hana Farkašová 6/2013Devín (Bratislava) - Brána Slobody foto © Hana Farkašová 6/2013Devín (Bratislava) - Brána Slobody foto © Hana Farkašová 6/2013