Ľudová architektúra   späť
Dlhá Ves - vidiecky dom
obec Dlhá Ves, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Budovu vidieckeho domu obec odkúpila v roku 2001. Nachádzajú sa v nej tri miestnosti - predizba, kuchyňa, izba. Všetky sú zariadené starým nábytkom a s predmetmi, ktoré používali naši predkovia. [1]

V predizbe sú vystavené predmety, ktoré slúžili pri poľných prácach a prácach s domácimi zvieratami. Kuchyňa je zariadená „staromaterským“ štýlom. Nachádzajú sa v nej krosná, na ktorých naši predkovia vyrábali krásne plátna. V izbe sú rôzne fotky z dávnych čias, dokumentácie zo školy, z vojny, ženské, mužské šatstvo, obuv, komody, skrine, stôl, stoličky, detský kočík, kolíska a posteľ. Na dvore sa nachádza studňa a vedľa nej sú vystavené väčšie pracovné náradia a napájadlo pre kravy. [2]

Staré predmety nazbierali dôchodcovia, členovia miestneho Csemadoku od občanov, ktorí ich chceli darovať. Do zbierky aj v súčasnosti pribúdajú staré dokumenty a fotky. [3]

Stav domu je dobrý. Slúži ako obecné múzeum.