Dlhé nad Cirochou
Drughetovský, Szirmayovský kaštieľ
obec Dlhé nad Cirochou, okres Snina, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Luisézny kaštieľ, ktorý postavili koncom 18. storočia. Upravený bol v 20. storočí. Ide o jednopodlažnú blokovú stavbu obdĺžnikového pôdorysu s mierne predstavaným rizalitom na uličnej a záhradnej fasáde. Rizalit smerom k ceste je zakončený oblým štítom, členeným dvojitými kanelovanými pilastrami. Smerom do záhrady má rizalit loggiou s balkónom. Nad oknami je luisézny festón a bohato prelamovaná vydutá rímsa. V miestnostiach kaštieľa sú valené klenby s podkasanými lunetami a korýtkové klenby. [1]

Kaštieľ dali postaviť Szirmayovci. [2]

Čiastočná rekonštrukcia.
Stav historického sídla je dobrý.

Po druhej svetovej vojne slúžil ako škola, Miestny národný výbor (MNV) i ako obchod. V súčasnosti je polovica obývaná. [3]

Fotogaléria
Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019Kaštieľ Dlhé nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 6/2019
[2] POLLA, Belo: Hrady a kaštiele na východnom Slovensku. Košice: Východoslovenské vydavateľstvo, 1980. s. 34.