Dlhé Stráže - Kostol sv. Juraja
obec Dlhé Stráže, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický kostol z obdobia okolo roku 1800. Sieňový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom a nadstavanou malou vežou. Interiér je zaklenutý konchou a pruskými klenbami. Nad vchodom je drevená empora. Na priečelí je murovaný trojuholníkový štít. Pred priečelím sa kedysi nachádzala predstavaná predsieň s pultovou strechou. Fasády sú hladké. Okolo kostola je múr. [1] Objekt bol zväčšený a opravený v roku 1989. [2] Stavba bola rozšírená citlivo a pôvodný sakrálny objekt ostal neporušený. Na slovenské pomery je to veľmi obdivuhodné. Strešná vežička zanikla.

Gotická socha Panny Márie je z polovice 14. storočia, drevorezba s novšou polychrómiou. Baroková ľudová drevorezba Ukrižovaný sa nachádzala v predsieni a pochádzala z konca 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v sakristii kostola spomína neskorobarokovú skriňu z konca 18. storočia. [3]