Dobrá Niva - Evanjelický kostol
obec Dobrá Niva, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol, ktorý postavil L. Lenger v rokoch 1784 – 1785 ako tolerančný chrám bez veže. Obnovený bol v roku 1833 a neogoticky upravený v roku 1865, keď A. Getšány postavil vežu. V roku 1938 kostol rozšírili a zmenili klenby. V roku 1957 vyhorel a bol neogoticky obnovený. [1]

Kostol je halový priestor s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Má trojosovú neogotickú fasádu. Zariadenie interiéru a výmaľba je z roku 1957. Zvon je z roku 1865 od J. Heidenbergera, zvonolejára z Lučenca. [2]

Stojí vo východnej časti obce.
Fotogaléria
Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Patrik Kunec 4/2008Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol (v pozadí Kostol sv. Michala archanjela) foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol  (v pozadí Kostol sv. Michala archanjela) foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020Dobrá Niva - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 10/2020