Dohňany - Kostol sv. Cyrila a Metoda
obec Dohňany, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neorománsky kostol postavený architektom M. Urbánkom zo Vsetína v roku 1865. Jednolodie s polygonálnym ukončením presbytéria a vstavanou vežou, zaklenuté štukovou klenbou. Fasáda je členená lizénami a podstrešným neorománskym oblúčkovým vlysom. Veža dosadajúca na konzoly má trojhrannú štítovú atiku, z ktorej vyrastá polygonálny ihlanec. [1]

Hlavný oltár s obrazom sv. Cyrila a Metoda z roku 1863 od J. B. Klemensa. [2]

Základný kameň posvätili 12. októbra 1862. Pred zriadeným samostatnej dohňanskej farnosti Dohňany patrili ako filiálka do Púchova. Pred kostolom sa nachádza pamätník padlým vojakom z prvej svetovej vojny, pochádzajúcim z obce Dohňany. Do farnosti Dohňany ako filialky patria: Vieska-Bezdedov, Ihrište, Hoštiná, Mostište a Zbora. Od vzniku farnosti až podnes spravovalo farnosť 18 duchovných správcov farnosti. Prvým správcom farnosti bol Jozef Bielek. Vo farnosti Dohňany pôsobil v rokoch 1866 - 1898. Bol aj literárne činný a prispieval do náboženských časopisov. [3]