Dolná Strehová - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Dolná Strehová, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický kostol z polovice 18. storočia so secesne historizujúcou fasádou a adaptáciami z roku 1903. Jednoloďová stavba so segmentovým oltárnym uzáverom a vstavanou, mierne vysunutou vežou. Priestory sú zaklenuté hrebienkovými klenbami. Fasády sú členené lizénami a veža na západnom priečelí lizénovým rámom a zvukovými oknami neogotického tvaru. [1] Veža je zakončená ihlancovou strechou.

Hlavný oltár má neskorobarokovú stĺpovú architektúru so sochami sv. Jána Krstiteľa, evanjelistov, anjelov a dvoch svätíc, uprostred je obraz Nanebovzatia Panny Márie z druhej polovice 18. storočia. Kamenná krstiteľnica je z polovice 18. storočia. Obraz sv. Imricha a obraz sv. Anny sú ľudové maľby z 19. storočia, podľa barokovej predlohy. Procesiový kríž s korpusom je z druhej polovice 18. storočia. Misijný kríž s korpusom je zo začiatku 20. storočia. [2]