Dolné Saliby - Evanjelický kostol
obec Dolné Saliby, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Historizujúca stavba s romantickými prvkami postavená v rokoch 1874 – 1878 staviteľom M. Szeszlerom. Halový priestor s bočnými emporami a rovným oltárnym uzáverom, krytý rovným stropom. Empory stoja na liatinových kanelovaných stĺpoch s kompozitnou hlavicou. Fasády sú členené lizénami a obdĺžnikovými profilovanými oknami. Priečelie so vstavanou vežou je zakončené zuborezovým štítom. [1] Veža je zakončená ihlanom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty.

Oltár typu oltára s kazateľnicou pochádza z roku 1878, s obrazom Krista na Hore olivovej od J. Fleischmanna. Krstiteľnica z roku 1878 je mramorová, jednoduchého tvaru, s medeným vrchnákom, na ktorom je letopočet. Organ pochádza z obdobia okolo roku 1800 od M. Šašku. [2]