Dolné Sľažany (Sľažany) - Evanjelický kostol
obec Sľažany, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1740 ako artikulárny. Opravili ho, pristavali vežu a romanticky upravili fasádu v roku 1861. Je to sieňová stavba s rovným stropom a mierne predstavanou vežou. Fasády sú členené lizénovým orámovaním, na veži pseudorománsky podstrešný zuborez. [1] Veža je zakončená strechou v tvare ihlanu.

Oltár je klasicistický z prvej polovice 19. storočia, s novším obrazom Kristus v Getsemanskej záhrade z druhej polovice 19. storočia. Po stranách sú barokové sochy Árona a Mojžiša z polovice 18. storočia. Kazateľnica je baroková z prvej polovice 18. storočia. V interiéri sa nachádza baroková socha sv. Jána Krstiteľa, ktorá je na podstavci datovaná rokom 1748. Voľný obraz Posledná večera je barokový z prvej polovice 18. storočia. Organ je neoklasicistický z druhej polovice 19. storočia. [2]