Dolné Trhovište
Kaštieľ Galanová
obec Dolné Trhovište, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kaštieľ z roku 1855. V 20. storočí bol prestavaný. Jednopodlažná trojkrídlová stavba na pôdoryse v tvare písmena U. Fasády sú členené priebežnou rustikou. Uprostred osemosového priečelia je portikus so štyrmi stĺpmi a schodišťom do parku. Na strednom krídle nádvornej fasády je vstupný portál vložený do štukového orámovania a nad ním je tympanón. Ku vstupu vedú schody. Miestnosti majú rovné stropy. [1] Strecha je pokrytá škridlou. Okolo kaštieľa je park.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. V objekte sídli pobočka Slovenskej pošty.
Prístup
Po roku 1902 bola k Dolnému Trhovišťu pričlenená obec Jeleňová. Kaštieľ stojí v časti obce Jeleňová.