Dolné Zelenice - Mauzóleum Szunyoghovcov
obec Dolné Zelenice, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Novoklasicistická hrobka rodiny Szunyoghovcov postavená na začiatku 20. storočia. Ide o jednopodlažný tehlový objekt s kruhovým pôdorysom. [1] Mauzóleum má stavebnú plastiku z umelého kameňa, ktorú vyrobila firma talianskeho kamenára Vittoria Brunissa, so sídlom v Bratislave. Meno firmy a miesto jej sídla sú vytesané na podstavci stĺpov v portiku po oboch stranách vchodu. Vľavo je meno firmy „Vittorio Brunisso“ a na pravom podstavci je sídlo firmy „Bratislava“. Vittorio Brunisso bol taliansky kamenár, ktorému patrila firma Slovenský priemysel kameňa, ktorá sídlila svojho času na Prievozskej ulici v Bratislave. V minulosti sa v interiéri mauzólea nachádzali dva kamenné sarkofágy, ktoré boli orientované pozdĺžne na os, ktorá vedie cez dverný otvor. [2]

Mauzóleum sa spája s rodinou Szunyoghovcov, ktorí boli majiteľmi obce Dolné Zelenice v 19. storočí. Rodina veľkostatkára Szunyoghyho sídlila v empírovej kúrii. Rodina si pri úteku z obce po druhej svetovej vojne svojich mŕtvych zobrala so sebou a sarkofágy boli dlhú dobu prázdne. V súčasnosti sa sarkofágy v interiéri nenachádzajú a ich momentálne umiestnenie nie je známe. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav mauzólea je veľmi dobrý. V súčasnosti slúži ako dom smútku na cintoríne s chladiarenským zariadením. [4]
Stojí v severovýchodnej časti obce. Nachádza sa v areáli cintorína.
Fotogaléria
Dolné Zelenice - Mauzóleum Szunyoghovcov foto © Ľuboš Repta 9/2021Dolné Zelenice - Mauzóleum Szunyoghovcov foto © Ľuboš Repta 9/2021Dolné Zelenice - Mauzóleum Szunyoghovcov foto © Ľuboš Repta 9/2021Dolné Zelenice - Mauzóleum Szunyoghovcov foto © Ľuboš Repta 9/2021