Dolný Pial - Kostol Nanebovstúpenia Pána
obec Dolný Pial, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol z roku 1720 postavený na mieste gotického sakrálneho objektu, ktorý bol v roku 1686 zničený vo vojne. V roku 1772 dostal novú vežu. Obnovený bol po požiari v roku 1877. Kostol rozšírili o bočnú loď v roku 1923. Renovovali ho v roku 1937. Je to jednoloďový priestor s polygonálnym zakončením presbytéria a vstavanou vežou. Nová bočná loď je pripojená k pôvodnému priestoru tromi arkádami, zaklenutými valenou lunetovou klenbou. Loď je zaklenutá pruskou klenbou, sakristia má krížovú klenbu. Vstavaný chór a podvežie sú podklenuté plackou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Priečelie má rizalit. Nad vchodom je tabuľa s dátami stavebných etáp. [1] Veža je zakončená ihlanom.

Hlavný oltár je barokový, typ stĺpových oltárov, s ústredným obrazom Nanebovstúpenia Pána a postrannými sochami sv. Imricha a Ladislava. Nadstavec je ozdobený menšou olejomaľbou Najsvätejšej Trojice. Oltár pochádza z čias okolo roku 1720. Bočný oltár sv. Jozefa Pestúna je barokový so stĺpovou architektúrou a nadstavcom z čias okolo roku 1720. [2]