Drienčany - Evanjelický kostol
obec Drienčany, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený na staršom neskororománskom základe prvého sakrálneho objektu, spomínaného už v 13. storočí a v roku 1513. Súčasný kostol vznikol jeho prebudovaním v roku 1793. Situovaný je na vyvýšenom mieste a dostupný krytým dreveným schodiskom. Obohnaný je múrom so strelnými otvormi. Jeho obdĺžnikový priestor so segmentovým oltárnym uzáverom má drevený kazetový strop a z troch strán vyrezávanú drevenú protestantskú emporu. Priečelie s murovaným štítom je bez veže. [1] Súčasťou areálu kostola je renesančná zvonica z polovice 17. storočia.

Oltár je klasicistický portálového typu s tympanónom a ústredným obrazom Ježiša z prvej polovice 19. storočia. Kazateľnica je drevená s akantovou ornamentikou, zo začiatku 18. storočia. Organ s drevnou rokokovou skriňou je datovaný rokom 1799, opravovali ho v roku 1804. [2]