Drienica - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
obec Drienica, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1800 – 1811. Renovovaný bol v roku 1881 a 1900. Je to jednoloďová stavba s oblým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia situovanou predstavanou vežou. Uzáver je zaklenutý konchou, v lodi sú dve polia pruskej klenby s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na rímsy vtiahnutých pilierov. Za presbytériom je v osi kostola pristavaná sakristia. Fasády sú hladké, členené segmentovo zakončenými oknami. Na štítovom priečelí sú dva výklenky. V klenáku vstupného portálu bol letopočet 1811. Nad portálom bola kedysi nika s obrazom svätca. [1] Veža je ukončená vysokou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Vnútorné zariadenie pochádza zo začiatku 20. storočia. Obraz Snímanie z kríža od maliara M. Jordana je z roku 1930. [2]

Základy pôvodného chrámu položil František Zambory. Výdavky spojené so stavbou hradili veriaci. Sami si chrám aj postavili. Pôvodný chrám stál nižšie ako terajší. Jeho oltár bol zhruba len 30 – 35 m nad miestnou komunikáciou. Pôvodný chrám bol drevený. [3]

V roku 1800 sa veriaci rozhodli postaviť si novú kamennú „cerkov“. Finančných prostriedkov bolo málo (v obci bolo len 11 záprahov a do 400 obyvateľov). Až za pomoci sabinovského občana L.R. bola stavba v roku 1811 ukončená. [4]

Prvá veľká oprava a údržba chrámu sa konala v rokoch 1891 – 1900. V jej prvej etape sa vymenila pôvodná bridlicová dlažba za cementovo-keramické dlaždice. Tie slúžia dodnes. Vybudovaný bol ochranný ohradný múr. [5]

V druhej etape došlo i k rekonštrukcii chrámu. V roku 1900 dodávateľ Rétayés Benedekt, Budapešť inštaloval ikonostas. Bol postavený hlavný oltár, žertvenik; zakúpili sa svietniky, koberec ku oltáru, nové bohoslužobné rúcha. Vymenili sa staré drevené okná za nové, boli namaľované obrazy na klenbách stropu. [6]