Dubník - Kalvínsky kostol
obec Dubník, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol z roku 1793 postavený ako tolerančný. Zväčšený bol v roku 1857. Kostol je sieňový priestor s rovným stropom. [1] Do štítovej fasády vstavaná veža so vstupným kamenným portálom je z roku 1854. Krytá je ihlancovou strechou. [2] Úprava fasády je z roku 1857. [3]

Už koncom 16. storočia sa v obci usadili zemianske rodiny kalvínskeho vyznania, ktoré si založili samostatnú farnosť. Ich prvý kostol bol možno iba drevený a koncom 16. storočia už ich nárokom nevyhovoval. V kostole sú tri nápisové tabule: prvá s dátumom výstavby kostola a veže, druhá s citátmi z biblie, a tretia na pamiatku 400. výročia založenia reformovanej cirkvi. [4]

Rekonštrukcia v roku 1993. [5]