Dvory nad Žitavou – Kalvária
obec Dvory nad Žitavou, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
Krížová cesta so zvonicou a schodišťom vyzdobeným plastikami z rokov 1855 – 1860.

Kalváriu v Dvoroch nad Žitavou posvätil 16. septembra 1860 ostrihomský arcibiskup J. Scitovský. Novopostavená kalvária bola na tú dobu veľkolepým projektom. Počas piatich rokov výstavby kalvárie vysadili v areáli takmer 7 000 stromov a vybudovali 14 zastavení. V strede stromovej aleje, kde bol plánovaný kalvársky kostol, umiestnili v roku 1859 kamennú sochu Immacualaty, dátovanú v nápise rokom 1844. Nachádza sa tu aj kaplnka sv. Martina, ktorá bola postavená v roku 1860, pravdepodobne na starších základoch pôvodnej stredovekej kaplnky. Ďalším objektom v areáli je zvonica. Púte sa tu pôvodne konali na sviatok Nájdenia sv. Kríža. V súčasnosti sa krížové cesty tu konajú v pôstnom období na Veľký piatok. Na sviatok Povýšenia sv. Kríža sa tu koná sv. omša. [1]

Stav architektonického súboru je veľmi dobrý.