Falkušovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána
obec Falkušovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1779. Opravený bol v roku 1927. Sakrálna stavba typu východoslovenských kostolov, projektovaných stavebnou kanceláriou Komory koncom 18. storočia. Má pomerne širokú pozdĺžnu loď, pri prvom klenbovom poli rozšírenú bočnými výklenkami, ktoré tvoria spolu s polkruhovým uzáverom presbytéria derivát trizória. Uzáver a výklenky sú kryté konchami, loď má pruské klenby s klenbovými pásmi dosadajúcimi na nástenné pilastre. Západné priečelie tvorí mierne predstavaná, lizénovým rámom členená veža, komponovaná do dvoch krídel štítovej fasády. Veža je ukončená terčíkovou podstrešnou rímsou, na ktorú dosadá baroková baňa. [1]

Výmaľba kostola je z roku 1927. Vnútorné zariadenie pochádza z rokov 1925 – 1927. [2]

Rekonštrukcia.

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky pod číslom 10254/0.

Stojí v strednej časti obce.