Fiľakovo - bašta opevnenia
obec Fiľakovo, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná kruhová veža - bašta bola súčasťou mestského opevnenia pochádzajúceho zo 17. storočia. Až do 20. storočia prežili v meste dve takéto bašty. Jedna z nich stála blízko kostola a bola sčasti prestavaná na hospodárskou budovu. Počas bývalého režimu obe bašty slúžili ako skládky obilia či sena. Dôkazom bol vikier na bašte pod hradom, ktorý pri rekonštrukcii odstránili. Bašta pri kostole padla za obeť výstavby pošty v 60. rokoch 20. storočia. Mesto preto považovalo za nevyhnutné zachrániť aspoň druhú baštu, ktorá bola desaťročia nevyužívaná, vznikali v nej čierne skládky a postupne chátrala. [1]
Rekonštrukcia sa uskutočnila v lete 2018.

V rámci cezhraničného projektu INTERREG, z ktorého mesto získalo takmer milión eur, bašte prinavrátili pôvodný vzhľad. Rekonštrukcii predchádzal archeologický výskum. Po ukončení výskumu sa začala na veži opevnenia rekonštrukcia. Spolu s výskumom stála obnova vyše 72-tisíc eur. Podľa projektu v bašte vznikol infobod pre turistov, kde návštevníci nájdu moderný info-kiosk, prostredníctvom ktorého sa dozvedia viac o hrade a kultúrnom dedičstve mesta i regiónu. [2]

Vďaka rekonštrukcii sa bašta opevnenia vyhla osudu svojho „dvojčaťa“, ktoré zbúrali v období socializmu. [3]

Stav historického objektu je veľmi dobrý.
Stojí na Baštovej ulici 52.
Poznámky
[1 - 3] KOVÁCSOVÁ, Klaudia: Viac ako tristoročná bašta bude zachránená. http://www.filakovo.sk/index.php/sk/mesto/tlacove-spravy/1186-viac-ako-tristorocna-basta-bude-zachranena (18.11.2018)