Fričkovce - Kostol sv. Martina z Tours
obec Fričkovce, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami, postavený v rokoch 1821 – 1822, ktorý nahradil dovtedajšiu drevenú verziu. Jednolodie s oblým uzáverom presbytéria, s predstavanou vežou, v priestoroch zaklenuté konchou a pruskými klenbami. Na parapete murovaného chóru je nápis vzťahujúci sa stavbu kostola. Objekt má hladké fasády členené bohato profilovanou podstrešnou rímsou, polkruhovo zakončenými oknami a barokovo zaoblenými hranami lode a veže. [1]

Vnútorné zariadenie je v pseudorománskom slohu zo začiatku 20. storočia. Monštrancia je klasicistická z prvej polovice 19. storočia. Dva kalichy sú klasicistické z prvej polovice 19. storočia. [2]

V roku 1922 bol opravovaný a v tom istom roku bola vykonaná posviacka nového zvonu, ktorý bol zakúpený v Malých Gejorciach na Podkarpatskej Rusi. Až do roku 1997 sa v ňom slúžili všetky bohoslužby. V dnešnej dobe sa tam svätá omša koná len raz ročne a to na sviatok sv. Martina. Veriaci sa v tomto chráme stretávajú aj v časoch májových a októbrových pobožností. [3]

Kostol nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stav kostola je dobrý. Pravidelne sa už nepoužíva. Je smutný a opustený...:)