Fričovce - Pohrebná kaplnka
obec Fričovce, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pohrebná kaplnka nad podzemnou kryptou s voľným klasicistickým schodišťom. Postavená bola v roku 1811 a prefasádovaná v duchu romantizujúcej gotiky v druhej polovici 19. storočia. Na vonkajšom múre kaplnky je renesančný epitaf s kolopisom a erbom z roku 1577. [1]

Jej areál je vymedzený kamenným múrom, nadväzujúcim na dvojprúdové kamenné schodisko z juhu. Mohutné kamenné zábradlie pozostáva z tvarovaných pilierov s guľovými hmatadlami. Na začiatku schodiska sú po stranách na volútach pilierov umiestnené dve sochy sfingy s telom ležiaceho leva a ženskou hlavou s korunkou a poprsím. Areál kaplnky s charakterom malého mauzólea dal postaviť vtedajší majiteľ obce barón generál Gabriel Splény. Pod kaplnkou sú však pochovaní členovia rodu Gillany, vlastniaci Fričovce neskôr. Práve oni upravili pôvodne klasicistickú architektúru v polovici 19. storočia na neogotickú. Kaplnka tak obsahuje aj klasicistický trojuholníkový štít so štukovým frontónom v strede, fialy či kraby po stranách a zároveň neogotický vstupný otvor s lomeným oblúkom. [2] V interiéri je empírový náhrobok s postavou trúchliacej ženy od J. F. Prokopa z roku 1811. [3]

Stav kaplnky je dobrý.
Stojí na svahu tesne vedľa kostola, z jeho západnej strany.
Fotogaléria
Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 1/2012Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad od kostola) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad z cintorína) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad z cintorína) foto © Viliam Mazanec 9/2021Fričovce - Pohrebná kaplnka (pohľad z cintorína) foto © Viliam Mazanec 9/2021
[2] SABOL, Dominik: Kostol sv. Bartolomeja vo Fričovciach. www.korzar.sme.sk (23. 10. 2009) – citované 17.1.2015