Fulianka - Chrám sv. Kozmu a Damiána
obec Fulianka, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol z roku 1800, stavaný v tradíciách tereziánskych kostolných stavieb Komory. Obnovený bol v roku 1897, 1911 a 1920. Jednoloďový kostolík s oblým uzáverom presbytéria, zaklenutého konchou a pruskou klenbou. Loď je zaklenutá českou plackou. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami. [1] Nízka a robustná veža je krytá barokovou baňou.

Vnútorné zariadenie s ikonostasom je z roku 1897. [2] V roku 1935 bol na hlavný oltár umiestnený obraz sv. apoštolov Petra a Pavla od majstra Mikuláša Jordána z Prešova. [3] Kazateľnica a kantorská lavica je z roku 1911. Voľný obraz sv. Kozmu a Damiána je klasicistický z konca 18. storočia, maľovaný na dreve, v drevenom luiséznom ráme. [4]

Farnosť Fulianka patrí medzi starobylé farnosti Prešovskej archieparchie. Miestny chrám je zasvätený svätým lekárom a divotvorcom Kozmovi a Damiánovi. S jeho výstavbou sa začalo už v roku 1740, realizovala sa vo viacerých etapách a bola ukončená až v roku 1800. Posviacka chrámu sa uskutočnila v roku 1804. [5]

Rekonštrukcia.

V rokoch 1996 – 2000 prebehla celková rekonštrukcia chrámu. K chrámovej lodi bola zo severnej strany pristavaná bočná loď, čím sa zväčšila kapacita chrámu. Bola vymenená krytina strechy, bol zrekonštruovaný celý interiér a exteriér chrámu. [6]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky pod číslom 283/0.

Stojí v centre obce.