Gabčíkovo - Kostol sv. Margity Antiochijskej
Beš
obec Gabčíkovo, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol z polovice 14. storočia. Upravovaný bol koncom 15. storočia a úplne prestavaný okolo roku 1770. Stavbu rozšírili o kaplnku v roku 1886. Z pôvodnej stavby sa okrem obvodového muriva zachovalo ostroluké gotické okno a neskorogotický portál. Ide o jednoloďový sakrálny priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, zaklenutým českou plackou. V lodi je tiež česká placka. Fasáda je členená lizénovým rámom. Do štítového priečelia je vstavaná veža krytá ihlancom. [1]

Hlavný oltár sv. Margity Antiochijskej je neskorobarokový so stĺpovou architektúrou z roku 1770 a obrazom z roku 1929 od M. Faya. V kostole sa nachádzajú dva bočné oltáre. Oltár Panny Márie je barokovo-klasicistický s obrazom Panny Márie z druhej polovice 18. storočia. Kazateľnica je z druhej polovice 18. storočia. Voľný obraz sv. Ladislava z roku 1939 je od E. Lengyelovej. [2]

Novšie fresky z 20. storočia sú hlavnou výzdobou kostola, keď nahradili prázdne alebo zastaralé miesta. Interiér dopĺňa 14 obrazov znázorňujúcich krížovú cestu. [3]

Stojí takmer v strede obce.