Gbely - Kostol sv. Michala archanjela
obec Gbely, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol postavený v rokoch 1844 – 1853 s neskoršími úpravami. Je to jednoloďová stavba obdĺžnikového pôdorysu s rovným uzáverom presbytéria. V lodi sú pruské klenby, v presbytériu česká placka. Fasáda je členená lizénami s termálnymi oknami. [1]

Hlavný oltár je klasicistický zo začiatku 19. storočia. V stĺpovej architektúre oltára je obraz sv. Michala z roku 1839 od F. Rutteho z Viedne. Bočný oltár je klasicistický z prvej polovice 19. storočia. V oltárnej doske, lemovanej pilastrami, je obraz Immaculaty z roku 1853 od F. Rutteho. Druhý bočný oltár je klasicistický s obrazom sv. Jozefa, taktiež od F. Rutteho z roku 1853. Kazateľnica je zo začiatku 19. storočia, na baldachýne so sochou Dobrého pastiera. [2]

Rímskokatolícky farský kostol zasvätený sv. Michalovi archanjelovi (tiež patrón mestečka) je architektonickou dominantou Gbelov. Na jeho vybudovanie a vybavenie štedro prispela i cisárska rodina. Posvätený bol 12. septembra 1852. Vybavenie interiéru bolo realizované v roku 1853. Ďalšia posviacka bola 13. júna 1859, o čom je dochovaný historický zápis. Gbelský kostol mal postavenie biskupského chrámu a bol okrasou Záhoria. [3]

Unikátnou pamiatkou je drevený oltár Božského Srdca Ježišovho umiestnený oproti bočnému vchodu do chrámu. Neoddeliteľnou súčasťou gbelskej farnosti sú i objekty, ktoré majú charakter kultúrnych a historických pamiatok a sú zapísané v štátnom zozname národných kultúrnych pamiatok (Trojičný stĺp, súsošie Immaculaty). [4]

Stojí vo východnej časti mestečka.
Fotogaléria
Gbely - Kostol sv. Michala archanjela zp © Jiří Fiedler, zbierka (dobová pohľadnica, začiatok 20. storočia)Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jiří Fiedler 10/1983Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jiří Fiedler 10/1983Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jiří Fiedler 10/1983Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jiří Fiedler 10/1983Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 4/2018Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 4/2018Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 4/2018Gbely - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 4/2018