Gerlachov - Evanjelický kostol
obec Gerlachov, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s neskoršou úpravou postavený v roku 1800. Renovovaný bol v roku 1899. Sieňový priestor zaklenutý korýtkovou klenbou s lunetami a zrkadlom v prostriedku. Fasády sú hladké, strecha sedlová. [1]

Oltár je klasicistický z polovice 19. storočia. V strede stĺpovej architektúry bol kedysi obraz Ukrižovania. Kazateľnica je neskorobaroková z konca 18. storočia s reliéfmi štyroch evanjelistov na rečništi. Krstiteľnica z 19. storočia má cibuľovitý vrchnák. [2]

Je to jediný zachovalý kostol v obci, ktorý je plne funkčný. Aj tento kostol si pamätá skazu a ničenie druhej svetovej vojny. Po jej skončení bol v dezolátnom stave a bolo nutné opraviť celú vonkajšiu krytinu. Kostol bol vynovovaný aj neskôr, kedy sa v ňom zaviedla elektrina a vynovil sa interiér. Poslednou úpravou bolo zrekonštruovanie asi 5 metrového oltára a zakúpenie nového obrazu. [3]