Gerlachov - Pomník padlým hrdinom
obec Gerlachov, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pomník bol postavený po skončení druhej svetovej vojny, na počesť rodákov z Gerlachova, ktorí vo vojne padli pri oslobodzovaní vlasti spolu so sovietskymi vojakmi a partizánmi. Vďační občania k úcte za ich utrpenie a odhodlanie im postavili v strede obce pomník z tatranskej žuly. Do mramorovej tabule sú vyryté mená všetkých rodákov, ktorí sa z bojov už domov nevrátili. Česť ich pamiatke! [1]

Na tabuli sú uvedené mená siedmich padlých aj v prvej svetovej vojne a mená troch padlých v druhej svetovej vojne. Nad zoznamom mien je motto: Nie, nikdy viac. My, želáme si mier! (z básne Pomník padlým od básnika Milana Krausa * 20. august 1924, Tisovec – † 8. august 2006, Považská Bystrica).

Stav pomníka je dobrý.
Fotogaléria
Gerlachov - Pomník padlým hrdinom foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Pomník padlým hrdinom foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Pomník padlým hrdinom foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Pomník padlým hrdinom foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Pomník padlým hrdinom foto © Hana Farkašová 6/2019Gerlachov - Pomník padlým hrdinom foto © Hana Farkašová 6/2019