Giraltovce - Evanjelický kostol
obec Giraltovce, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1798 ku staršej renesančnej veži, pochádzajúcej z roku 1654 a klasicisticky reštaurovanej v roku 1810. Pozdĺžny priestor kostola má polkruhový uzáver a pri prvom klenbovom poli po oboch stranách prístavby je zaklenutý pruskými klenbami, dosadajúcimi na rímsy dvojitých pilastrov. Predstavaná, pôvodne renesančná veža, dostala pri úprave v roku 1810 klasicistický výzor kordónovou a podstrešnou terčíkovou rímsou, na ktorú dosadá prilbová strecha s baňou. Vstupný portál má kamenné profilované ostenie, na jeho nadpraží je nápis vzťahujúci sa na stavbu a opravu veže. Medzi nápisom je klenák s klasicistickou rozetou. [1]

Oltár a krstiteľnica sú z konca 19. storočia. Murovaná kazateľnica je klasicistická z čias stavby kostola. [2]

Stojí v strede mesta.
Fotogaléria
Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 4/2013