Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda
obec Giraltovce, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Secesný kostol postavený v rokoch 1939 – 1940 s voľným prepisom neogotických tvarov podľa projektu Juraja Byrtusa z Michaloviec. Kostol je jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou so vstupnými arkádami. Veža je situovaná do štítového priečelia, zakončeného úsekmi lomeného oblúka, má vertikálne členenie a nad lomenou arkádou zvukových okien sú lomené štíty s ihlancom. [1]

Maľba na víťaznom oblúku je od kostolného maliara V. Gábora. Pseudohistorické zariadenie je z čias stavby kostola. Na bočnom oltári bol obraz Panny Márie od M. Nikschovej-Stickerovej z roku 1935, podľa originálu Wicheru. [2]

Výpis z Pamätnej knihy Giraltoviec spresňuje dobu výstavby Kostola sv. Cyrila a Metoda. Sakrálna stavba bola postavená v priebehu rokov 1939 – 1942, posviacka sa konala 21. septembra 1942 a náklady boli: „blízko 300 000 korún krem naturálnej práce...“ Pri výbere miesta mal staviteľ Juraj Byrtus šťastnú ruku – kostol situoval na návrší uprostred obce, takže bol vnímateľný aj v diaľkových pohľadoch a stal sa aj napriek malým rozmerom (9, 8 x 18, 5 m) krajinnou dominantou. [3]

Výrazný objekt je charakteristický pre Giraltovce.

Stojí v strede mesta.
Fotogaléria
Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013Giraltovce - Kostol sv. Cyrila a Metoda foto © Viliam Mazanec 4/2013
[3] POHANIČOVÁ, Jana: Staviteľ Juraj Byrtus, regionálne odtiene tradície. In: Pamiatky a múzeá, 2005, č. 3, s. 17.