Girovce - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Girovce, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený okolo roku 1700, jeden z prvých dokladov murovanej kostolnej architektúry po cirkevnej únii v roku 1642. V priebehu 18. – 20. storočia bol niekoľkokrát opravovaný, avšak bez väčšieho zásahu do pôvodného stavu. Je to jednoloďová sakrálna stavba s veľkým apsidálnym uzáverom, kedysi krytá valbovou šindľovou strechou, zakrývajúcou aj vstupné priečelie, nad ktorým je situovaná veľká strešná veža s „izbicou“, predtým šalovanou vertikálnymi doskami s lištami a krytá ihlancom. V súčasnosti je celý objekt (i strešná veža) pokrytý plechom. Vstupný portál mal malý výstupok výpustkového tvaru s malou pultovou strieškou Dnes je výstupok výrazne zmodernizovaný. Okná boli pôvodne menšie, dnes sú segmentovo zakončené. Loď je zaklenutá valenou klenbou s lunetami, na západnej strane sa nachádza drevený chór. [1]
Stojí na miernom návrší. Nachádza sa vo východnej časti obce. Vedľa kostola je cintorín.