Gočovo - Evanjelický kostol
obec Gočovo, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1780 – 1790. Začiatkom 19. storočia ho doplnili vežou. Je to pozdĺžna sieňová stavba s rovným oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Drevená protestantská empora obieha priestor z troch strán a stojí na vyrezávaných točitých stĺpoch. Jej parapet má maľované kazety. Fasády sú členené lizénami. Veža zakončená barokovou baňou má v hornej časti nárožné pilastre. Strecha veže dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. V nadpraží kamenného ostenia vstupného portálu je banícky odznak s letopočtom 1790. [1]

Barokový oltár datovaný rokom 1761 je drevený, uprostred reliéf sv. Trojice, po stranách sú točité stĺpiky a plastika Mojžiša i Árona. Oltár je zovretý a pokrytý rozvinutou akantovou ornamentikou s pásikom. Drevená polychrómovaná kazateľnica je baroková z polovice 18. storočia, na parapete sú maľované postavy štyroch evanjelistov. Lavice z polovice 18. storočia majú na poprsniciach a bočniciach maľovanú rastlinnú ornamentiku. Nad sakristiou sa nachádza pamätná tabuľa z konca 18. storočia s nečitateľným nápisom. [2]

Vo veži kostola sa nachádzajú štyri zvony, z nich najstarší pochádza z roku 1797.

Správa v Rožňavských listoch dňa 24. októbra 1909 uvádza:

"24. októbra 1909 sa konala v ev.a.v. kostole v Gočove slávnostná posviacka nového, moderného organu. Jeho zakúpenie umožnil finančný dar v sume dvetisíc uhorských korún, ktorý vyzbierali a cirkevnému zboru v obci odoslali verní a obetaví gočovskí občania, ktorí sa pred pár rokmi vysťahovali za prácou do Ameriky.

Cirkevný obrad posviacky organu vykonal dobšinský ev.a.v. kňaz Poputh Viktor a slávnostnú kázeň v kostole predniesol mladý gočovský ev.a.v. pastor Vojtech Vrablica. Po obradoch v kostole pokračovala slávnosť spoločným obedom, na ktorom sa viacerými prípitkami a vzletnými pozdravnými prejavmi vyzdvihli zásluhy najmä ev.a.v. cirkevného dozorcu Dr. Jána Adriányho, zaslúžilého dušpastiera." [3]