Gribov - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
obec Gribov, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Bol to drevený zrubový kostol postavený v roku 1773. V exteriéri aj interiéri bol omietnutý hlinou a vybielený. Išlo o jednoduchý sakrálny objekt so štvorcovou loďou, polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou, ktorá bola zastrešená barokovou baňou. Nad uzáverom sa nachádzala malá strešná vežička s makovičkou. Okná lode boli v záreze obdĺžnikové a zakončené trojhranom. [1]

V roku 1965 bol na základoch dreveného chrámu postavený nový murovaný kostol. [2]

Zariadenie je z pôvodného kostola. Ikonostas je členený vínnou révou, obtočenými stĺpikmi a rokajami, etážový, datovaný rokom 1793. Bočný oltár s obrazom Krista v kalichu, z konca 18. storočia, má stĺpikový rám a úponky vínnej révy vo voľných rozvilinách. V inventári má chrám štyri neskorobarokové drevené svietniky s rokajami z druhej polovice 18. storočia. [3]