Hájniky (Sliač)
obec Sliač, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Ranorenesančný kaštieľ z prvej polovice 16. storočia. Je dvojpodlažný, na obdĺžnikovom pôdoryse, s vystupujúcimi masívnymi rizalitmi. Dispozícia kaštieľa zodpovedá dispozícii meštianskeho domu so vstupným vestibulom s krížovými klenbami, z ktorého vedie lomené schodište na poschodie a je obohatená strednými rizalitmi, nachádzajúcimi sa na každej strane objektu. Rizality mali obranný charakter so strieľňami na užších stranách. Miestnosti kaštieľa sú zaklenuté krížovými klenbami. Na fasádach sa zachovali mreže a obranné zariadenia. Na nárožiach je neskoršie upravené renesančné sgrafito. Osobitnú siluetu dodavajú stavbe horizontálne atiky, ktorými sú prevýšené obvodové múry na všetkých stranách. [1]

Kaštieľ patril zemianskeho rodu Bezeghovcov.

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Obnova v romantickom duchu sa uskutočnila v roku 1912. [2] Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Stav historického sídla je dobrý.
Fotogaléria
Kaštieľ Hájniky (Sliač) foto © Imrich Kluka 10/2011Kaštieľ Hájniky (Sliač) foto © Imrich Kluka 10/2011Kaštieľ Hájniky (Sliač) foto © Jana Lacková 4/2018Kaštieľ Hájniky (Sliač) foto © Jana Lacková 4/2018Kaštieľ Hájniky (Sliač) foto © Jana Lacková 4/2018