Halič - Soľný úrad
obec Halič, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Bývalý soľný sklad - úrad je barokovo-klasicistická budova z konca 18. storočia. [1] Má obdĺžnikový pôdorys o rozmeroch 19 x 13 m. Na oblúku brány je datovanie Ao 1768. Budova je ohradená kamenným múrom. [2]

Soľný monopolný poriadok (právo panovníka, resp. štátu na ťažbu soli a obchod) je z roku 1701 a 1835. Soľné domy slúžili na uskladňovanie soli. Soľný sklad v Haliči sa spomína už v roku 1711. O rozšírení soľného skladu v Haliči o klasicistickú budovu je písomný údaj z roku 1767. V Novohradskej stolici boli dva soľné sklady, neskôr zostal len soľný sklad v Haliči. Niektoré obce dostali povolenie podľa nového systému, aby predávali soľ (museli vyložiť na dom dvojitého orla), po zaplatení určenej sumy. Dlhoročným inšpektorom skladu bol Lorincz Schifner (1813). V roku 1846 bol v soľnom sklade v Haliči pokladníkom Ján Binder, revízor váhy Jozef Beywinther, majster váhy František Polczer a strážcom skladu bol Štefan Moháček. [3]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1994 - 1995. [4]
Súčasný stav a využitie
Objekt využívalo v 90. rokoch 20. storočia Novohradské múzeum a galéria v Lučenci ako depozitár. Momentálne v ňom sídli nezisková organizácia Jožo Pročko deťom, n.o. [5] Budova je v dobrom stave.