Haniska - kaštieľ
obec Haniska, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ bol v jadre malou renesančnou pevnôstkou proti Turkom, postavenou v 17. storočí. Objekt prestavali a rozšírili v priebehu 18. a 19. storočia. Vznikla tak trojpodlažná neoklasicistická stavba s historizujúcou tendenciou obdobia rokov 1880 – 1890. Kaštieľ počas druhej svetovej vojny veľmi poškodili a ostal v ruinách. Ešte v druhej polovici 20. storočia sa zo stavby zachovala jedna veža v jadre zo 17. storočia s nadstavbou a fasádovou úpravou z konca 19. storočia. [1]
Kaštieľ je zbúraný a na jeho mieste stojí základná škola.
Fotogaléria
Haniska - kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Haniska - kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (detail dobovej pohľadnice, 1910)Haniska - kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Haniska - kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Haniska - kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Haniska - kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Haniska - kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012