Hankovce - Kostola sv. Martina z Tours
obec Hankovce, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1912 v tradičnom barokovo-klasicistickom slohu východoslovenských kostolov z konca 18. storočia. [1] Podľa iného zdroja vznikol už v roku 1836 a posvätený bol dokonca už v roku 1835. [2] Ide o jednoloďový sakrálny objekt so segmentovým oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskou klenbou s klenbovými pásmi, dosadajúcimi na nástenné pilastre. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Veža je krytá ihlancom. [3]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby. V inventári kostola uvádza Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 obrazy prenesené z iného objektu – obraz sv. Martina z konca 19. storočia, obraz Madony od J. Čižíka z roku 1879 a kamennú krstiteľnicu zo 17. storočia. [4]

V Hankovciach bol kostol z dreva, postavený v roku 1698 a zasvätený sv. Mikulášovi. Po čase začal upadať. Po roku 1800 už ho veriaci nemohli používať, preto postavili nový. Je zasvätený sv. Martinovi, jeho socha bola vymenená v roku 1948 za obraz. Na boku je obraz Panny Márie z roku 1879. [5]

Rekonštrukcia.

Sporadické opravy sa konali v roku 1878, 1891 a 1965. Plynofikácia a omaľovanie kostola sa uskutočnili v roku 2005. Nové okná s vytrážami a dvere osadili v roku 2007. [6]