Holíč - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Holíč, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka postavená v roku 1910. Výstavbu financovali holíčski vysťahovalci do zámoria. Miesto, kde by mala stáť, nebolo vybrané náhodne, pravdepodobne na ňom stála socha svätca, o ktorej sa zmieňuje kanonická vizitácia z roku 1788. [1]

Ide malý sakrálny objekt s polygonálnym oltárnym uzáverom. Vo vnútri kaplnky je socha sv. Jána Nepomuckého, ktorej súčasťou je kartuša s latinským nápisom a datovaním do roku 1736. Iný zdroj uvádza, že dňa 10. mája 1910 dal Imrich Hepa zhotoviť do kaplnky sochu svätca. Brána je replikou mreže, umiestnenej na Karlovom moste v Prahe, ktorá pripomína miesto zhodenia sv. Jána do Vltavy. [2]

Rekonštrukcia.

Posledná obnova celého objektu sa konala v roku 2012. V roku 2017 získala kaplnka kovanú ohradu, ktorú zhotovil Milan Lang a Stanislav Okenica. [3]

Stojí na Bratislavskej ulici.