Holumnica - Evanjelický kostol
Hololumnica
obec Holumnica, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1796 – 1797. Je to sieňový priestor bez veže s polkruhovým oltárnym uzáverom. Interiér je zaklenutý českými plackami a pruskou klenbou. Strecha je valbová. [1] Fasády sú hladké. Objekt má skosené hrany a malú strešnú vežičku.

Oltár je murovaný stĺpový s volútovým nadstavcom z čias stavby kostola. Uprostred má obraz Ježiš v Getsemanskej záhrade od K. Volcka z roku 1835. Neskorobaroková kazateľnica je polychrómovaná drevorezba pochádzajúca z konca 18. storočia. Klasicistický organ je tiež z konca 18. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 spomína krucifix za oltárom, polychrómovanú ľudovú drevorezbu z 19. storočia. [3]

Stojí v severnej časti obce.
Fotogaléria
Holumnica - Evanjelický kostol foto © Ľuboš Repta 6/2022Holumnica - Evanjelický kostol foto © Ľuboš Repta 6/2022Holumnica - Evanjelický kostol foto © Ľuboš Repta 6/2022Holumnica - Evanjelický kostol foto © Ľuboš Repta 6/2022Holumnica - Evanjelický kostol foto © Ľuboš Repta 6/2022