Hontianske Moravce
obec Hontianske Moravce, okres Krupina, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z prvej polovice 19. storočia. Kaštieľ je dvojpodlažná bloková dvojtraktová stavba s pozmenenou dispozíciou. Miestnosti majú rovné stropy. Objekt má predstavaný portikus na štyroch toskánskych stĺpoch a na druhom podlaží balkón. Zo záhradnej strany medzi jednoosovými rizalitmi je vstupná pilierová loggia. Pri kaštieli je neskoroklasicistický záhradný pavilón z konca 19. storočia. Je to bloková stavba na obdĺžnikovom pôdoryse. V miestnostiach sú rovné stropy. Fasáda s klasicistickým členením. [1]
Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. V roku 1958 objekt adaptovali na zdravotnícke stredisko.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je čiastočne zachované. Okolo kaštieľa sú zvyšky niekdajšieho parku. V kaštieli je aj v súčasnosti zdravotnícke zariadenie.
Nachádza sa v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Hontianske Moravce foto © Imrich Kluka 2/2011Kaštieľ Hontianske Moravce foto © Imrich Kluka 2/2011Kaštieľ Hontianske Moravce foto © Imrich Kluka 2/2011Kaštieľ Hontianske Moravce foto © Imrich Kluka 2/2011Kaštieľ Hontianske Moravce foto © Imrich Kluka 2/2011