Horná Štubňa - Kostol sv. Anny
obec Horná Štubňa, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený ako tolerančný v roku 1650 na mieste staršej sakrálnej stavby. Po prevzatí katolíkmi v roku 1673 bola upravená veža. Upravovali ho v 20. storočí. Ide o trojloďový kostol s polygonálnym ukončením presbytéria a predstavanou vežou. [1] Na ľavej strane svätyne je pristavaná sakristia, pri pravej bočnej lodi je novšia vstupná predsieň. [2] V uzávere je objekt zaklenutý renesančnou klenbou s lunetami. V strednej lodi je hrebienková klenba so štukovými rozetami, v bočných lodiach krížová klenba s hrebienkami. Fasády sú hladké, na severnej a južnej strane oporné piliere. [3] Veža je zakončená ihlanom.

Hlavný oltár, bočné oltáre a kazateľnice sú pseudogotické z roku 1901 od J. Runggaldiera z Tirolska (St. Ulrich). [4] Plastiky sú staršie, pochádzajú zo 17. storočia. Oltár Panny Márie zhotovil známy moravský drevorezbár Břetislav Kafka. [5] Kamenná krstiteľnica je ranorenesančná s vyžľabanou nohou a polygonálnou kupou. Farebné okná kostola sú z roku 1901 od A. Ligetiho. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza barokový kalich zo začiatku 18. storočia, zlatý so striebornou tepanou ornamentikou a medailónmi s filigránovým emailom. [6]

Kostol v Hornej Štubni zasvätený rodičom Panny Márie sv. Joachimovi a Anne bol postavený na mieste staršieho dreveného kostola, ktorý sa spomína ešte v roku 1620 ako kostol Najsvätejšej Trojice. [7]

Pôvodná veža je z roku 1657. V roku 1673 bola čiastočne upravená a nadstavená. Kostol bol pôvodne postavený v renesančnom slohu. [8]

Vo veži kostola sú umiestnené štyri zvony z roku 1928. Prvé zvony boli po ich puknutí preliate a za prvej svetovej vojny zrekvirované. Nové zvony boli uliate v roku 1922. Tieto sa počas požiaru v roku 1927 roztopili a zničili. [9]

Rekonštrukcia.

Po opravách fasády a nátere časti strechy sa v roku 2011 uskutočnila rozsiahla rekonštrukcia vnútorných priestorov. V kostole je nová elektroinštalácia, nová spovedeľnica, vymenené sú lavice a obklady. [10]

Kostol je postavený na mieste približného stredu obce s vyznačenou nadmorskou výškou 648 m. [11]