Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ
Starý kaštieľ, Malý kaštieľ
obec Horné Lefantovce, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Elefántyovský kaštieľ vznikol v roku 1618 prestavbou stredovekého hradu z 13. storočia - rodového sídla Elefántyovcov. Z hradu, ktorý v čase gotiky rozširovali, prebudovávali a opevňovali, na začiatku 17. storočia vyčlenili časť budov a na ich mieste a s použitím starších konštrukcií vznikla renesančná poschodová štvorkrídlová budova s ústredným nádvorím a nárožnými vežami. Pri barokizácii objektu bolo zbúrané jedno krídlo a vybudované čestné nádvorie. V prvej polovici 19. storočia prebehli romantické úpravy fasád a bol založený anglický park, v ktorom sa zachovalo torzo archeologicky zisteného opevnenia hradu. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla nie je veľmi dobrý. Objekt sa zdá opustený. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a v jej tesnej blízkosti nestoja rodinné domy, čo je dnes veľmi vzácne. Kaštieľ Elefánt je v súkromných rukách.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1900)Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Imrich Kluka 1/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Imrich Kluka 1/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Viliam Mazanec 11/2010Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Horné Lefantovce - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017