Horné Mýto - Kostol sv. Jána Nepomuckého
obec Horné Mýto, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený v roku 1740. [1] Podľa iného zdroja vznikol až v roku 1775 a bol postavený na mieste starého kostola, ktorý existoval už v 14. storočia. [2] Začiatkom 19. storočia ho klasicisticky upravili a prefasádovali. Je to jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Presbytérium je kryté polkupolou. Loď má rovný strop. Veža tvoriaca na hlavnom priečelí mierne vystupujúci rizalit je krytá ihlancom. [3] Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami.

V interiéri sa nachádza hlavný oltár s kamennou plastikou sv. Jána Nepomuckého z roku 1746. Ostatné vnútorné zariadenie je z konca 19. a zo začiatku 20. storočia. Zvony sú neskorobarokové z roku 1747. [4]

V rokoch 1960 – 1990 bolo Horné Mýto zlúčené s Trhovou Hradskou do obce s názvom Trhové Mýto.