Horné Obdokovce - Kostol (Kaplnka) Preblahoslavenej Panny Márie Karmelskej
obec Horné Obdokovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1732. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a strešnou vežičkou. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s lunetami. Na západnej strane je drevený chór na vyrezávaných pilieroch. Fasády sú členené pilastrami s rímsovými hlavicami. V priečelí je kamenný ušnicový portál s rozoklaným štítom s erbom v nadpraží. Nad portálom v nike sa nachádza socha sv. Šebastiána. Priečelie zakončuje murovaný štít, ktorý má vo vrchole drevenú vežičku zakončenú ihlancom. [1]

Hlavný oltár sv. Františka je barokový z čias stavby kostola (kaplnky). V strede oltára stĺpovej a pilastrovej architektúry je umiestnený obraz sv. Františka. [2]

V kostole v Horných Obdokovciach zasvätenom Panne Márii Karmelskej sa nachádza kamenný epitaf obdĺžnikového tvaru, delený krížom v strede s erbom Beréniovcov. Označuje miesto posledného odpočinku Mikuláša Beréniho (1777 - 1855). [3]

Stojí na cintoríne.