Horné Trhovište - Kostol sv. Bartolomeja
Horné Vašardice
obec Horné Trhovište, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne románsky kostol zo začiatku 13. storočia. V rokoch 1742 – 1744 bol rozšírený a zbarokizovaný. Z románskeho kostola sa zachovala polkruhová apsida, zaklenutá konchou. Triumfálny oblúk, pristavaná sakristia, predĺžená loď a predstavaná veža sú barokové. V osi apsidy je zamurované románske okrúhle okienko. Fasády lode členia pilastre s rímsovými hlavicami. Veža je situovaná do štítového priečelia a krytá barokovou baňou s laternou. Interiér je zariadený nanovo. Krstiteľnica je kamenná klasicistická. Svätenička je kamenná klasicistická, okrúhleho tvaru s dekorom okvetných lístkov. Kalich je neskorobarokový z konca 18. storočia. [1]
Stojí v juhovýchodnej časti obce. Vedľa kostola sa nachádza cintorín.